| Imię i nazwisko zamiast loginu || Dodane dnia 07-11-2009 17:45 |
|
|
Witam !
Propozycja moda dla osób które myślą o bardziej profesjonalnym wykorzystaniu EF a mianowicie, po zalogowaniu zamiast wyświetlać się nazwa użytkownika wyświetlone zostałoby imię i nazwisko użytkownika.
Mógłby je wprowadzić już przy rejestracji bądź uzupełnić później po pierwszym zalogowaniu.
Ktoś chętny ?
//Zmiana nazwy tematu - Rafik89
Dopisek od moderatora :: 2011-08-16 21:31:40 :: Przyklejam temat., dodał: ~darkmoney ::
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:13 |
|
|
Nie rozumiem dokońca twojego problemu. Czy ty chcesz zrobić coś a'la nk, że wpisujesz login przy logowaniu, ale później już na stronie jest tylko w miejsce loginu wyświetlane imie i nazwisko? Jeśli tak to bardzo dużo plików jest do modyfikacji i w jakieś 2-3 tygodnie powinno sie dać zrobić.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:22 |
|
|
Hmm... Myślę że trzeba to zrobić tak:
- Dodać do bazy danych w któreś z tabel(nie pamiętam nazwy, a nie chce mi się zaglądać) pola "imie" i "nazwisko"
- Zedytować edit_profile.php żeby można było wpisać to imię i nazwisko
- I we wszystkich plikach w których wyświetla nick, zmień żeby wyświetlało imię i nazwisko zamiast nicku.
Może ktoś bardzie ogarnięty w PHP i MySQL powie jak to dokładnie zrobić.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:26 |
|
|
Absolutnie nie chce czegoś z NK. To jest mod dla osób które np.: prowadzą firmę i dla logujących się klientów zamiast wyświetlać się login wyświetli imie i nazwisko. Ja z chęcią taki mod bym zrobił ale niestety kompletnie się na tym nie znam, dlatego też napisałem posta. Być może więcej osób chciałoby coś takiego i wspólnymi siłami możnaby coś wytworzyć :)
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:27 |
|
|
Jak znajdzie się wiecej chętnych to postaram się to jutro opisać dość dokładnie opisać, ale nie gwarantuje czy znajde czas i musi być co najmniej 7 osób chętnych, żeby wiedzieć czy mam się po co trudzić.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:40 |
|
|
Hmm... myślę że nie skorzystam z twoich usług "koderskich". Wolę się sam pouczyć.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 18:54 |
|
|
Witam zaintrygowało mnie to trochę czyż login to nie to samo co imię i nazwisko zmienić tylko w lokale login na imię i nazwisko i tyle albo dodać 2 dodatkowe pola w rejestracji ups no tak ale wtedy na forum ani nigdzie nie będzie pokazywało tylko w panelu logowania chyba się rozpędziłem ale pisze się na to nie żebym potrzebował ale uczę się i najlepiej uczyć się od tych co się na tym znajom to pomoże mi pojąc troszkę i może przyda się do czegoś innego zamiany pozdrawiam i przepraszam że się wychyliłem znowu tam gdzie nie trzeba
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 19:08 |
|
|
Tak, tylko że jak w localach zmienisz napis login na imię i nazwisko to tez będziesz musiał się logować przez imię i nazwisko.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 19:10 |
|
|
Nie jak się wpisze w localach to będzie się wyświetlało takie coś:
Imię i Nazwisko: Andrzejster i tak by się wyświetalało w większości plików.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 19:43 |
|
|
Ja się tam za bardzo nie znam, ale zrobić nazwisko, jako login a w rejestracji dodać pole imię i potem jakoś to wymusić, że
$userdata[name] = $userdata[name] + $userdata[dodatkowe pole]
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 19:47 |
|
|
no możnaby podać imię i nazwisko w loginie przy rejestracji ale co jeśli znadją się 2 osoby o takim samym imieniu i naziwsku ??
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 07-11-2009 19:56 |
|
|
No fakt tego nie przewidział chyba nikt to jednak konieczne są 2 pola a potem podobnie jak wyżej tylko
name = imię + nazwisko
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 08-11-2009 08:25 |
|
|
Ja to mogę zrobić, trudne to nie jest.. Wystarczy dodać dodatkowe pole o Imieniu i Nazwisku i w większości plików z edytować jedną linijkę o wyświetlaniu. Jak chcecie, to mogę to napisać, chętni?
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 08-11-2009 09:08 |
|
|
Jak chcesz to pisz, ja nie jestem chętny bo jak wrócę z senatorium(jestem na przepustce) to będę to sam pisał dla nauki :).
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 08-11-2009 09:17 |
|
|
Można to zrobić prościej dodajemy nowe pole np user_login w banie i zamieniamy w register.php user_name na user_login potem zmieniamy locale z login na imię i nazwisko i przy sprawdzeniu rejestracji wymuszamy aby była spacja w nazwie i jeśli ktoś nie zrobił to wyświetla się komunikat uzupełnij nazwisko od teraz gdzie się logujemy trzeba wszędzie zmienić tabele.Zwiększy to również poziom zabezpieczeń bo żeby zalogować się na swoje konto potrzeba będzie znać login i hasło a nie samo hasło.
ale co jeśli znadją się 2 osoby o takim samym imieniu i naziwsku ??
Jest to normalne zobacz sobie na nk tam też tak jest.Nigdy nie masz gwarancji że ktoś wpiszę prawidłowo dane możesz jedynie zaznaczać potwierdzenie rejestracji przez admina i jak widziesz że ktoś się podpisał dupadupa dupadupa to mu usuwasz konto.
Jak chcecie, to mogę to napisać, chętni?
Dla mnie możesz zrobić czym więcej modyfikacji tym popularniejszy CMS chociaż używać nie będę.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 08-11-2009 22:54 |
|
|
Mowa jasne niech ktoś napisze tu już niechodzi by używać, ale oto, że się da każda modyfikacja podbija prestiż wiadomo, że malo, komu to potrzebne, ale liczy się to, że extreme to potrafi to + takie moje zdanie
Pozdro dla ekipy i extrememaniaków
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 09-11-2009 15:18 |
|
|
radio12 - jak będziesz pospieszać to nigdy się tego nie doczekasz. Nikt nie ma tony wolnego czasu, są też inne zajecia nie tylko siedzenie na EF, ale jak cię to zadowoli to oddam część kodu w niedługim casie(dzisiaj lub jutro).
EDIT: Najprawdopodobniej dodam fragment kodu do czwartku.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 19-11-2009 00:01 |
|
|
O, dobrze, że powstał taki temat, ponieważ mam taki sam problem.
Jestem założycielem wirtualnego państwa, tzw. mikronacji. Teoretycznie każdy powinien mieć tam wymyślone (lub nie) imię oraz nazwisko. Ale że jest tylko jedno pole (w dodatku zatytułowane jako 'Nick'), to mam samych miśków, kwiatków942... :P Chciałem pokombinować trochę z plikami, ale na php ani trochę się nie znam. Próbowałem też zainstalować wtyczkę, ale ta, którą macie w downloadzie, jest chyba niedokończona, bo w instrukcji napisane jest, żeby dodać coś tam po linii 140, jak w tym pliku jest tylko 30 linii ;P
Chciałbym, aby w rejestracji było:
Nick: potrzebny tylko do rejestracji, nie może się powtarzać.
Imię: imię postaci, może się powtarzać
Nazwisko: nazwisko postaci, może się powtarzać
Jednak aby imię i nazwisko nie były takie same :/
Jeżeli miałby ktoś trochę czasu oraz chęci, aby edytować odpowiednio pliki albo chociaż poinstruować, co dokładnie mam robić, byłbym wdzięczny :)
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast lognu || Dodane dnia 21-11-2009 14:15 |
|
|
Nie pisz posta pod postem. Gdy ktos znajdzie czas to ci coś takiego napisze.
|
|
|
| RE: Imie i nazwisko zamiast loginu || Dodane dnia 30-01-2010 21:10 |
|
|
Widzę brak chętnych :(
|
|
|