| Clear-PHP - nowy polski system CMS || Dodane dnia 31-08-2010 17:22 |
|
|
Z dniem 31 sierpnia 2010 oficjalnie zostaje otwarty projekt Clear-PHP, którego flagowym produktem jest systemem CMS o tej samej nazwie. Głównym założeniem jest zbudowanie platformy internetowej, która umożliwi zarówno początkującym jak i zaawansowanym użytkownikom swobodne zarządzanie witryną w sieci.
Dla testerów, którzy aktywnie i regularnie będą przyczyniać się do ulepszenia systemu, została przygotowana nagroda w postaci 5 serwerów wirtualnych firmy Linuxpl.com.
Dlaczego warto wybrać system Clear-PHP:
* Prostota działania (aby uruchomić system wystarczy prosty serwer wirtualny z obsługą baz danych).
* Nieograniczona ilość kategorii i subkategorii treści.
* Możliwość zarządzania polami rejestracji (dodawanie nowych, edycja, usuwanie).
* Łatwy w edycji i rozbudowie obiektowy kod PHP (obecna wersja systemu zawiera także kod strukturalny, aczkolwiek podstawowe moduły działają obiektowo - z czasem reszta niezbędnych elementów także zostanie przepisana na OOP).
* Intuicyjny system autoryzacji dostępu.
* Elementy jQuery nadające nowoczesny charakter aplikacji.
Więcej informacji na stronie systemu: http://clear-php.com.
System jest mojego autorstwa. Działa z aplikacjami, do których zostały udzielone prawa autorskie.
-------
Zachęcam także do udzielania się na forum supportu, gdzie można znaleźć wsparcie techniczne systemu Clear-PHP oraz innych, takich jak eXtreme-Fusion, PHP-Fusion, Drupal, Joomla, czy Wordpress.
http://clear-php.com/forum
Pozdrawiam
--
Pobierz Clear-PHP
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 03-09-2010 20:57 |
|
|
Clear PHP, a w cale nie taki clear, bo jest np. JavaScript. :D No, ale dobra, na poważnie. Ciekawa inicjatywa zważając na to, że EF raczej upadnie. Trzymam kciuki ;)
P.S. Brakuje mi tagu < title > w head, a dobrze jak jest dynamicznie generowany w zależności od podstrony. No i nie lepiej linkować do skompresowanego jQuery?
Tag został dodany - Inscure
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 03-09-2010 22:38 |
|
|
Zacznijmy od początku, pisałem Ci na GG o błędach, ale może gdzieś zginąć.. :)
1. Po co tyle JS na początku, jak nic nie działa?
2. Dlaczego nazwa strony nie jest w <h1>? <p> to nie najlepsze rozwiązanie.
3. Czemu panele i treść mają <h3>? Panele <h3>, treść <h2>.
4. Czemu zastosowałeś style lokalne?
5. Edytor treści źle dodaje <p></p>.
6. Banner jaki tło kontenera? Co na to klient?
7. background:none repeat scroll 0 0 #ECECEC; - jaki to ma sens?
8. Czemu wielkość czcionki w procentach, a nie .pt czy .em? IE pokaże inaczej.
9. Znak & zamiast & a m p; w linku.
...i ostatnie:
10. Czemu większość pomysłów zaczerpniętych jest z EF 4.5? :D
Pozdro,
~ zer0
Poprawiono - Inscure
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 04-09-2010 13:33 |
|
|
Te punkty nie dotyczą bezpośrednio systemu, ale szablonu, który jest tylko po to, żeby nie było białej strony i wszystko jakoś wyglądało
Odnośnie pomysłów - jedyny pomysł to korzystanie z OPT, który jest na wolnej licencji i każdy może z niego korzystać. Niektóre skrypty, jak walidacja formularzy, są autorskie.
Dzięki za opinie, ale serwera nie dostaniesz, bo nie wysłałeś tego również w systemie Feedback ;P
[Edit by: zer0]
Sorry ale zamiast dać "quote" dałem edytuj i zostało tylko tyle z Twojego posta.
--
Pobierz Clear-PHP
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 04-09-2010 18:44 |
|
|
|
Te punkty nie dotyczą bezpośrednio systemu, ale szablonu, który jest tylko po to, żeby nie było białej strony i wszystko jakoś wyglądało. Pytałeś op feedback. Co mam oceniać, jak nie idzie tego pobrać?
Odnośnie pomysłów - jedyny pomysł to korzystanie z OPT, który jest na wolnej licencji i każdy może z niego korzystać. Niektóre skrypty, jak walidacja formularzy, są autorskie. Patrząc w początkowe źródło widać, że nie tylko OPT jest pomysłem.
Dzięki za opinie, ale serwera nie dostaniesz, bo nie wysłałeś tego również w systemie Feedback ;P Więc na kolejny feedback nie licz. Baranów na szukanie błędów szukasz? ;D
Pozdro,
~ zer0
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 04-09-2010 19:30 |
|
|
Inicjatywa ciekawa, ale moim zdaniem błędem jest zarzucanie prac nad EF.
Inaczej... nie wiem przecież, czy prace nad tym silnikiem zarzucono, ale tak to wygląda - burdel totalny się tu robi :|
Jest społeczność, ale coraz mniejsza i to widać po ilości osób, które zgłaszają mniejsze lub większe problemy podczas konwersji na PF7. Społeczność, której nie ma nowy skrypt, a którą będzie musiał zdobyć zupełnie na nowo...
@Lisu:
Najlepiej linkować do tego z google api, bo na wielu stronach to jest i dzięki temu w wielu wypadkach user już ma to w pamięci podręcznej przeglądarki.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 11-09-2010 21:21 |
|
|
|
zer0 napisał/a:
Pytałeś op feedback. Co mam oceniać, jak nie idzie tego pobrać?
Przecież da się pobrać. Link jest podany na stronie głównej supportu ;]
Patrząc w początkowe źródło widać, że nie tylko OPT jest pomysłem.
Mówisz o źródle - jedyny plik który jest identyczny jak w EF, to "Textarea resizer" do pobrania ze strony producenta: http://plugins.jquery.com/project/TextAreaResizer
--
Pobierz Clear-PHP
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 30-09-2010 16:32 |
|
|
Mi się coraz bardziej podoba ten CMS. Ma jeszcze mało funkcji, ale za to wiele zalet.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 04-10-2010 15:43 |
|
|
Fajny CMS. Trzymam kciuki za dalszy rozwój.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 25-10-2010 16:52 |
|
|
Krótko rzeknę i na temat:
- Widzę tutaj nawiązania do fusiona szczególnie jeśli chodzi o "strukturę" kodu.
- Dlaczego nie zaprzęgaliście jakiegoś frameworka.
- Kolejną sprawą której mi brakuje jest brak MVC ale to mógłbym przeboleć.
- Coś co jest karygodne i odrzuca w tym systemie to połączenie warstw... model+kontroler ujdzie ale na kiego !@#$% wciskać do kodu PHP HTML?...
- Po co tutaj obiektowość skoro przy takiej konstrukcji wystarczyły by funkcje.
- Wchodzę w index a tam co? require_once do node.php .... Po co?
Uczycie się ok rozumiemy ale żeby to upubliczniać ?
* Prostota działania (aby uruchomić system wystarczy prosty serwer wirtualny z obsługą baz danych). (Nie on jedyny...)
* Nieograniczona ilość kategorii i subkategorii treści.(Przydatne aczkolwiek w tym przypadku zrobione bez dokładnego przemyślenia sprawy...)
* Możliwość zarządzania polami rejestracji (dodawanie nowych, edycja, usuwanie). b](Nic zaskakującego...)[/b]
* Łatwy w edycji i rozbudowie obiektowy kod PHP (obecna wersja systemu zawiera także kod strukturalny, aczkolwiek podstawowe moduły działają obiektowo - z czasem reszta niezbędnych elementów także zostanie przepisana na OOP). (false)
* Intuicyjny system autoryzacji dostępu.(Chyba to ominąłem...)
* Elementy jQuery nadające nowoczesny charakter aplikacji.(Wow!)
[wycięto]
Z reklamą do innego tematu - Inscure
Wybierzcie sobie framework albo stwórzcie własny i na nim twórzcie. Miesiące pracy ale opłaci się.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 25-10-2010 18:59 |
|
|
|
Widzę tutaj nawiązania do fusiona szczególnie jeśli chodzi o "strukturę" kodu.[quote]
Może stworzyć od razu swój język programowania żeby struktura nie była podobna? No nie przesadzajmy. Nawiązanie jest do PHP, nie do PHP-Fusion (wg Twojego myślenia każdy system nawiązuje do PF).
- brak MVC ale to mógłbym przeboleć.
- Coś co odrzuca to połączenie warstw... model+kontroler ujdzie ale na kiego !@#$% wciskać do kodu PHP HTML?...
Proszę mi pokazać, gdzie niby kod HTML wciskany jest do PHP. HTML nie jest ani razu przetwarzany przez praser PHP (nie biorąc pod uwagę dynamicznych funkcji gdzie w przekazywanym parametrze jest HTML).
- Po co tutaj obiektowość skoro przy takiej konstrukcji wystarczyły by funkcje.
Nic i nikt nie broni, by OOP był tam gdzie mogą być zwykłe funkcje.
- Wchodzę w index a tam co? require_once do node.php .... Po co?
Między innymi po to, żeby administrator mógł określić domyślną stronę startowa (funkcja jeszcze niedostępna).
Uczycie się ok rozumiemy ale żeby to upubliczniać ?
Nie chcesz, nie korzystaj. Po za tym weź pod uwagę ważny aspekt: Twoja opinia tyczy się Twoich upodobań i przyczajeń programistycznych,a nie błędów.
* Możliwość zarządzania polami rejestracji (dodawanie nowych, edycja, usuwanie). b](Nic zaskakującego...)[/b]
Akurat w innych systemach tego brakuje ;]
* Łatwy w edycji i rozbudowie obiektowy kod PHP (obecna wersja systemu zawiera także kod strukturalny, aczkolwiek podstawowe moduły działają obiektowo - z czasem reszta niezbędnych elementów także zostanie przepisana na OOP). (false)
Czyżby? Logika się kłania. Polecam mojego profesora - z chęcią przyjmie ucznia na korepetycje.
* Intuicyjny system autoryzacji dostępu.(Chyba to ominąłem...)
Jeszcze wszystko przed Tobą ;)
* Elementy jQuery nadające nowoczesny charakter aplikacji.(Wow!)
I po co ten komentarz? Tylko świadczy o mało poważnym podejściu do sprawy.
--
Pobierz Clear-PHP
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 25-10-2010 21:46 |
|
|
|
Primo: Z reklamą do innego tematu - Inscure Cały ten temat jest reklamą twojego CMS`a a jak widzę ustrój autorytarny tutaj bardzo dobrze działa. Nie jestem działaczem tamtych systemów ani nie robię im reklamy. Były to moje subiektywne opinie na temat "Jak system CMS/CMF winien wyglądać".
Podobieństwa do fusiona? Pracujesz z nim tak więc i do swoich projektów pewne elementy będziesz przenosił.
Proszę mi pokazać, gdzie niby kod HTML wciskany jest do PHP. HTML nie jest ani razu przetwarzany przez praser PHP (nie biorąc pod uwagę dynamicznych funkcji gdzie w przekazywanym parametrze jest HTML).
Nie chodzi o parser ale o oddzielenie warstwy widoku od reszty tym stwierdzeniem pokazałeś, że nie masz pojęcia o czym napisałem. Ok parser wyłączasz ale widok jest dalej tam gdzie kod PHP więc po co szablony? W przypadku oddzielenia widoku od PHP użytkownik (o ile byście tak zrobili) mógłby nie ingerując w kod PHP dowolnie modyfikować szablon dla danej wtyczki.
Co do pól to widać kolego mało widziałeś.
Co do logiki to przyjrzyj się pisanym obiektowo systemom zrozumiesz, że w twoim/waszym znajduje się tylko mały zalążek tego. To nie jest obiektowy CMS. Oprócz wywoływanie klas
Podejście do sprawy może i mało poważne jak i całe tamto zdanie.
Nie będę się pocił niepotrzebnie może się mylę, może nie. Zweryfikuj to wrzucając go na forum.php.pl
Do nauki owszem przydatny ale tylko dla twórcy a wiem bo sam miałem takich kilka. Takie moje zdanie.
A tak poza tematem.
Po kiego czorta używać w zapytaniach SQL_PFX? Ciekawe czy znasz inne rozwiązanie.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 25-10-2010 23:26 |
|
|
|
dominiktbg napisał/a:
Cały ten temat jest reklamą twojego CMS`a a jak widzę ustrój autorytarny tutaj bardzo dobrze działa.
Nie zabraniam Ci niczego reklamować, załóż do tego oddzielny temat i nie ma sprawy ;)
Podobieństwa do fusiona? Pracujesz z nim tak więc i do swoich projektów pewne elementy będziesz przenosił.
Nawet jeżeli masz rację, to w swoich pracach nie robiłeś raczej inaczej ;)
Nie wszystko co jest w PF, jest złe.
Nie chodzi o parser ale o oddzielenie warstwy widoku od reszty tym stwierdzeniem pokazałeś, że nie masz pojęcia o czym napisałem. Ok parser wyłączasz ale widok jest dalej tam gdzie kod PHP więc po co szablony? W przypadku oddzielenia widoku od PHP użytkownik (o ile byście tak zrobili) mógłby nie ingerując w kod PHP dowolnie modyfikować szablon dla danej wtyczki.
Edycja: 16.03.2011
Trochę ostatnio popracowałem z OOP i niestety muszę przyznać się do błędu.
Warstwy widoku rzeczywiście nie są tam, gdzie być powinny, ale już pracuję nad poprawieniem klas OOP. Mam nadzieję, że tym razem wypadnie to znacznie lepiej.
Dla zwykłego użytkownika nie wnikającego w kod plików nie ma to większego znaczenia, więc zachęcam do testów tego co jest i zgłaszania pomysłów.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - polski system CMS || Dodane dnia 28-10-2010 17:55 |
|
|
3 wersji jeszcze nie testowałem, ale może warto by było zacząć korzystać z HTML 5:
http://webhosting.pl/HTML.5.i.CSS.3.czyli.jak.bedziemy.tworzyc.strony.WWW.w.przyszlosci
jest tam już wiele rzeczy zdefiniowanych w kodzie i ja osobiście zaczynam to testować i na razie mi się podoba, więc może Ciebie też to zainteresuje.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - nowy polski CMS || Dodane dnia 10-11-2010 22:36 |
|
|
Stosowanie nowych elementów HTML5 powoduje, że wymagane jest korzystanie z najnowszych przeglądarek: Firefox 4, Opera 11, Chrome 9/10, Safari 5.
Niestety IE 9 wypada z tej listy. Nie obsługuje poprawnie formularzy.
Edycja 16.03.2011
Na stronie Supportu został podany link do SVN. Można tam na bieżąco śledzić zmiany w kodzie.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - nowy polski system CMS || Dodane dnia 16-03-2011 20:22 |
|
|
|
Stosowanie nowych elementów HTML5 powoduje, że wymagane jest korzystanie z najnowszych przeglądarek: Firefox 4, Opera 11, Chrome 9/10, Safari 5.
Niestety IE 9 wypada z tej listy. Nie obsługuje poprawnie formularzy.
A nie zgodzę się. Wystarczy:
<!--[if lt IE 9]><script src="http://html5shim.googlecode.com/svn/trunk/html5.js"></script><![endif]-->
i strona wyświetla się normalnie w explorerach. Ponadto u mnie nawet w starszych IE działają formularze, to nie wiem. ;)
|
|
|
| RE: Clear-PHP - nowy polski system CMS || Dodane dnia 19-03-2011 19:43 |
|
|
Formularze działają, ale bez obsługi elementów takich jak placeholder i walidacja przez przeglądarkę. Skrypt, do którego link podałeś, postaram się przejrzeć w wolnej chwili.
Proszę o zgłaszanie w tym temacie propozycji modułów, jakie chcielibyście, aby znalazły się w systemie.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - nowy polski system CMS || Dodane dnia 25-03-2011 18:26 |
|
|
Widzę, że ukazała się pre-alpha 3.5 zaraz ją zainstaluję i będę zgłaszać błędy. Jak na razie jestem pod wrażeniem tego cms'a.
|
|
|
| RE: Clear-PHP - nowy polski system CMS || Dodane dnia 26-03-2011 11:22 |
|
|
Oprócz tego co podał Lisu warto jeszcze w stylach dodać odpowiedni zapis, dzięki któremu elementy takie jak header, nav, article itp. będą traktowane blokowo. Bez tego będzie się dosłownie rozwalać np. na IE8, FF3 (dopiero w FF4 jest ok).
|
|
|